Wed07232014

Last update04:25:19 AM GMT

Млада съперница съсипва брака на Лора и Яворов

3
(3 гласа, оценка 4.00 от 5)
Млада съперница съсипва брака на Лора и Яворов4.00 от 5 от общо 0 гласували.


Тотка Конова, останала в историята като Дора Кремен, е дете на заможна троянска фамилия. Учи в София естествени науки, в столицата среща младия учител по литература Михаил Грозев и двамата се сгодяват.
Конова е болезнено амбициозна, пише стихове, рисува и свири на пиано - опитва се по нищо да не се различава от столичния хайлайф. Бракът с Михаил Грозев - Кремен, който едва прохожда в белетристиката, не й се струва достатъчен, за да се впише в мечтаната социална среда. Затова, когато годеникът й я представя на Пейо Яворов, девойката съзира златна възможност.

Още при първата им среща Конова е впечатлена от огненото излъчване на лютия чирпанлия, от пожълтелите му от тютюна пръсти, от пронизващия му поглед. В спомените си го описва като грозен и страшен, но не пропуска да отбележи, че двамата се били разбрали само с очи.
Няколко месеца след запознанството им Яворов среща Дора в града и я кани да се разходят. Докато вървят по шосето, което води на изток от игрището в Борисовата градина (днес - района на стадион "Васил Левски"), поетът случайно докосва ръката на момичето, като не спира да сипе комплименти за красотата му.
Тотка-Дора е на седмото небе, очаква харамията да натири съпругата си Лора Каравелова и едва ли не да извика на дуел годеника Грозев.
Усетила новите трепети в сърцето на любимия, властната Лора започва честичко да кани в дома им на "Раковски" "малката годеница", двете разговарят по женски, по-възрастната жена се съветва с по-младата за дрехите, за обзавеждането... Ревнивата г-жа Каравелова-Яворова сякаш иска да държи близо до себе си изкусителката на мъжа си. Всъщност аристократичната съпруга на поета е сигурна, че сравнението между двете не би било в полза на провинциалистката. Въпреки това тя подклажда суетата на момичето. "Ще видиш, той ще се ожени за тебе", повтаря хайлайф-дамата на Грозевата годеница. Изглежда, сякаш гордата Каравелова дъщеря се е предала, изгубила е битката с новата страст на любимия й Пейо.
По същото време в дома на Яворови започват да пристигат букети, адресирани до поета. След смъртта на Лора той твърди, че тя сама ги е изпращала, за да го провокира, но според съвремениците им автор на нахалните подаръчета е Тотка Конова.
Фаталната развръзка настъпва в нощта на 29 ноември 1913-а. Яворови, Дора и Кремен гостуват на семейството на доктор Тихов, тук е и издателят Александър Паскалев. Свири се на пиано, водят се разговори за литература, играят се салонни игри. Всеки миг от тази трагична вечер е описан от биографа на Яворов - Михаил Кремен, десетилетия по-късно. Нервите на Лора не издържат на флирта, който поетът и годеницата въртят пред очите й, и след като двамата с Яворов се прибират в квартирата си, красавицата се прострелва смъртоносно с оръжието на съпруга си. Макар поетът веднага да се опитва да я последва в небитието, обществото не му прощава, етикетът "убиец" го преследва с години.
Дора Конова не иска да признае, че с неразумното си поведение е убила Каравеловата дъщеря. Дори в спомените си пише, че съжалява, задето не е приела по-сериозно ухажването на Яворов.
Конова и Кремен се женят, но бракът им не издържа тежестта на спомените. След като се развеждат, тя се връща в Троян и преподава биология, докато се пенсионира. Умира в старчески дом, сама и заклеймена от историята.

Снимка: bnr.bg

Добави коментар


Защитен код
Обнови